16

Pricken, familjens inneboende och lätt senildemente åldring, vankar rastlöst runt mellan möblerna i jakt på något mycket kärt, men sedan länge förlorat eller möjligtvis bara förlagt föremål.

Beklagligt nog kan han inte längre minnas vad det var eller vad skulle vara bra för
, men saknaden är stor. Han suckar tungt över alltings förgänglighet och världsalltets olyckliga benägenhet att komplett ignorera honom och hans existentiella och praktiska problem.

Det är
enbart för att jag är gammal och fylld med sågspån och det gör mig hård och kantig och oälskad, tänker han dystert. Jag är en missförstådd relik till sågspånskanin i en ytlig rosa plyschvärld, fylld med ungdomar och andra otäckheter.

Han slår sig ner i en gungstol för att vila sina trötta tassar och sitt förvirrade huvud. Efter en kort stund snarkar han djupt. Han märker inte ens hur en filt kastas över hans huvud och hur någon med stor möda bogserar bort honom, med gungstol och allt.

 ---

Gysa kan inte riktigt förstå sin oerhörda tur. Efter den snöpliga incidenten med katten i lillebrorsfällan har han hållit en låg profil och mest ägnat sig åt
hämndlystna grubblerier. Och så helt plötsligt snubblar han över den ultimata chansen. En enastående möjlighet att rädda julen uppenbarar sig mitt framför hans tryne. En babybilstol står placerad mitt på golvet! Och bäst av allt: det ligger någon i den som snusar och snarkar!

Åhå, babyn har tydligen levererats utan att någon annan än Gysa har märkt det. En sån himla flax man kan ha!

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!