14

Gysa ligger på lur under sin egenhändigt uppgillrade lillebrorsfälla. Han känner sig som en indian, men beklagligt nog har han inga fjädrar. Hela hans lilla griskropp är på helspänn och darrar hela vägen från trynspetsen till knorrens yttersta tipp, det här måste vara hans snillrikaste men samtidigt mest riskabla julräddningsaktion någonsin.

Han har trätt marshmallows, äppelskivor och små köttbullar på ett långt snöre och placerat ut en tunn paffskiva ovanpå buren. Så när någon kommer krypande och försöker sträcka sig efter maten så viker sig paffskivan och personen faller ner i fällan. En briljant idé, tycker Gysa som känner sig som självaste Emil i Lönneberga.

Plötsligt dundrar det till ovanför hans huvud och han tror för ett ögonblick att någon stor asteriod har landat i sovrummet tills han inser att det var FÄLLAN som slog igen. Han väntar andlöst en halv minut eller tre tills han helt enkelt inte står ut med ovissheten längre.

Försiktigt ålar han sig sedan fram för att inspektera sitt byte som rumsterar och lever om där inne. Försiktigt lyfter han på locket... och möts av ett par mycket ilskna gulgröna ögon och en vass ninja-samuraj-mördartass.

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!