1

Det är igen den tid på året då november helt stillsamt övergår i december utan att skogens djur kan så mycket annat än att kura ihop sig lite extra och noggrant dra in svansarna under sig så att inte monsterfrosten tar dem.

Vissa av stadens cityrävar ligger däremot bekvämt nerkrupna i sina nya dunsovsäckar av märket Northern Exposure och förbannar både mörker, snöyra och den dumsnåla äldre generationen. Så som hon hela hösten har tjatat hål i huvudet på sin mamma att om de ska skaffa en insatslägenhet på spanska solkusten, som alla andra, och ändå ligger de här igen. Ännu en evighetslång vinter och de campar under en billig solcellslampa. Mamma Räv snarkar förnöjsamt och struntar blankt i sin ilskna tonårsdotter som håller på att arbeta upp sig själv till ett tyst raseri.

För precis exakt HUR stor glädje tror ni man har av en solcellsdriven lampa en decembernatt kring polcirkeln där solen överhuvudtaget inte har synts till på någon månad? Tror ni det blir särskilt varmt och ljust och gosigt? Nånej, precis! Till och med åkersorkarna skrattar hånfullt när de pilar iväg i sina gångar under skaren.

Och om det är något hon inte tål så är det mörker och kyla och smågnagare med attityd.

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!