21

Mjaha, men det var ju just typiskt, fnyser Miffy och sparkar med foten så att det tjongar i polisstationens dörrr. Dom är inte hemma! Dom är ute och kör över folk och igelkottar med blixtrande blåljus och alla blir superplatta och här står vi och fryser och hungrar ihjäl och allt är ert fel!

Men... hur kan dom inte vara hemma?! Vi som har gått och gått över halva stan för att anmäla att vi har tappat bort en liten dum gris som är försvunnen... och så är det ingen här och släpper in oss!? Hur ska dom då kunna hålla reda på om någon är försvunnnen om dom inte är hemma och lyssnar när man kommer för att berätta. Faktiskt, så tycker jag att det här är väldigt ansvarslöst av dom, nu när det är jul och allt! förklarar Doris upprört.

Mmm, men det är ju mitt i natten, påpekar Miffy. Kanske dom inte bryr sig? Kanske dom tänker att om man är så dum att man tappar bort sina grisar nattetid så får dom vilsnas och ha sig bäst dom vill?
 
Eller sen kanske dom har fängslat Gysa och låst in honom i någon liten trång grisbur och sen pluppat ner hela nyckeln i avloppet så att han aldrig mer kommer ut! fortsätter hon upplivat.

Men varför skulle nån vilja fängsla vår Gysa?, undrar Doris förvirrat.

Alltså, visst kan han vara lite irriterande ibland, men... vad skulle dom GÖRA med honom? Doris förstår inte.

Miffy rusar ivrigt fram till närmsta gatubrunn och kikar förväntansfullt ner genom gallret, ifall det skulle råka ligga några nycklar där och glimma. Det gör det inte, men en utsjasad råttmamma simmar förbi med tre små ungar på huvudet och ett halvt juläpple i munnen. Miffy ryggar tillbaka.

Vad var det. Såg du till några grisar? undrar Ernst nyfiket.

Uuh. Neh, det var nån såndär otäck liten gnagare, förklarar hon och borstar noga bort snön från sina hängselbyxor.

Aha, bara en sån, säger Doris menande.

Var inte oroliga, dom är nog säkert bara ute och hämtar några bovar, jag tror nog att dom kommer snart, säger Ernst förtröstansfullt och viftar på svansen.

Kanske vi kan köpa lite hamburgerare medan vi väntar? förslår han sedan.

Både Miffy och Doris rynkar på nosarna åt förslaget. Kaniner gillar inte hamburgare. Bara morotsstavar! Och milkshakes!

***

På andra sidan stan ligger en mycket otålig hjälte som har tröttnat på att bygga vingliga och sneda torn av vitlökar och spela plockepinn med sig själv. Det är inte KLOKT hur mycket man kan fuska när man spelar plockepinn med sig själv!

Gysa vinner varenda gång.

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!