18

Gysa ligger med huvudet före i en snödriva och viberar av ilska. Aldrig i sitt stolta grisliv har han blivit utsatt för en så förödmjukande  behandling. RÅTTA!? Ursäkta nu bara, men han är verkligen ingen råtta, och alldeles i synnerhet ingen "stor, fet nakenråtta!"

Men hur han än skrek och protesterade att de hade misstagit sig, att han inte var någon fet råtta utan tvärtemot en ovanligt slank och vältränad gris som ägnade sig åt pilates varje tisdag mellan 07.13 och 07.17 och att han inte alls hade rabies och böldpest utan på sin höjd lite 'fluensa och knappt ens det... så blev han ÄNDÅ utburen i knorren och slängd i en snödriva.

Dörren slog igen bakom honom medan Gysa kämpade för att få rätsida på sig själv: huvudet ovanför snön och knorren bak. Det var verkligen sista gången han gick till biblioteket!

Erbarmlig service! Det är ett under att de alls har några kunder, så illa som det behandlar folk, fnyser han. Jag hann ju inte ens ansöka om lånekort!

Tur i oturen ändå att han läsa det han behövde. Gysa ger biblioteket en sista ilsken blick innan han ålar iväg för att vidta lite nödvändiga förberedelser. Ute på stan är julen i full gång, det spelas julmusik och en massa små lampor lyser och människor springer fram och tillbaka med händerna fulla av kassar. Gysa tycker i vanliga fall att det är mycket vackert och stämningsfullt med jul, men nu kan han inte riktigt koncentrera sig.

Vojnej vad mycket folk det är, muttrar Gysa stressat, jag hoppas bara att det finns vitlök och träpålar kvar?!

***

Det gör det. Det finns HUR mycket vitlök som helst, så han väljer omsorgsfullt ut tre som ser extra skräckinjagande ut. Träpålarna är det lite knepigare med: han förstår inte riktigt hur de ska se ut och vad de ska vara bra för, så efter en stunds betänketid så plockar han på sig en stor palsternacka med vass spets och en förpackning grillspett. På väg till kassan beställer han dessutom en stor form potatismos och en liten form med mozzarellafyllda paprikor från deli-disken. Vampyrbekämpning gör en hungrig! 


  
 

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!