15

Det går många timmar innan någon inser att Gysa saknas, men när de letat nästan överallt - under plantor och i stövelskaft, bakom tvättmaskinen och i kakburkar, under skåp och i socklådor - så står det plötsligt klart för dem vad som har hänt!

– NEJ NU, han har rymt! utbrister Miffy förbluffat och inte så lite imponerat. Han blev arg och har rymt utan oss! Så fräckt! Hur vågar han!

– Mmm, så ser det ut, svarar Doris, som också är lite motvilligt imponerad.

– Åhå! säger Miffy förbluffat. Utan oss??! Vi har ju sagt åt honom säkert tusenmiljoner gånger! Hur kan han rymma utan oss! IGEN?

– Så ser det ut, konstaterar Doris igen en gång.

– En sån väldigt dum gris, säger Miffy, vet han inte att vi ändå alltid hittar honom och släpar hem honom i knorren? Och vi har ju sagt att han inte får rymma någonstans utan oss?!

– Jo, men
... jag tror inte han bryr sig, han blev nog väldigt arg när han inte fick vara får i fred och så rymde han sådär hejbara, utan att fråga först eller nånting!

Han kommer att vilsna sig! utbrister Miffy förtjust. Han kommer att vilsna sig så det inte är sant heller! Och sen ligger han där alldeles blöt och slaskig och bräker helt ynkligt och hjälplöst och ingen vet var han är för han rymde utan att berätta om det och sen hittar dom honom i vår när alla snön har smält bort och det är nästan inget kvar av honom, bara kanske ett öra eller nåt.

Doris ryser. Bara ett ynka litet öra? Det låter som väldigt lite om man har en hel gris som man börjar från! Även fast det är en ganska liten gris...

– Borde vi...? börjar hon, men innan hon hinner avsluta sin mening så är Miffy och Ernst redan framme vid dörren.

 ***

Någon kilometer därifrån ligger en liten gris och drömmer om sitt nya liv vid teatern - eller kanske t.o.m vid filmen! Strålkastare! Applåder! Lycka, Respekt och Beundran! Han suckar längtansfullt och kurar ihop sig där han ligger ute i det isande decemberregnet.

Snart är jag lycklig och berömd
! tänker han innan han somnar med nosen mot den kalla, smutsiga lastbryggan.

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!