10

Repetitionerna av pjäsen är i full gång. Prinsessorna skrider värdigt av och an i rummet och övar sig på att se förnäma ut, Gysa står framför en spegel och utstöter försiktiga små "bää:n". Han börjar bli riktigt duktig, om han får säga det själv. Ye-esbox! Att spela får är ganska så lätt för en som är begåvad, tänker han lyckligt.Ernst rusar av och an med sin allra myndigaste polishundsmin och försöker hålla ihop sin flock, så att ingen förirrar sig för långt bort. Så gör herdar. De har ansvar för alla så att ingen vilsnar sig. Miffy är som vanligt extra svår att hålla styr på - hon yrar på än hit och än dit och det är helt hopplöst att få henne att hållas på ett ställe - så Ernst blir tvungen att försiktigt nafsa tag i hennes hängselbyxor och morra lite försiktigt, när han släpar ut henne mitt på scengolvet igen.

– Yo, bitch, säger Ernst kaxigt, precis som han har sett på tv. Sen gnyr han till när Doris dänger till honom på nosen med sin prinsessväska.

– Du tittar nog kanske lite väl mycket på tv
? påpekar hon lite småspydigt.

Ernst blänger under lugg men går och sätter sig i ett hörn medan prinsessorna tjafsar om huruvida det blir konstigt och förvirrande för publiken om Jesusbarnet och Fåret spelas av en och samma person
? Man kommer fram till att det nog går bra, bara Gysa kommer ihåg att bräka när han är får och ligga still och vara alldeles knäpptyst annars.

Gysa nickar koncentrerat. Han är lite nervös, men väldigt stolt över förtroendet. Det är inte alla som klarar av att spela TVÅ huvudroller i en och samma pjäs.

– Men man måste vara alldeles
knäpptyst när man är Jesusbarn, till och med fast himlen trillar i nacken på en eller en prinsessa kniper en i knorren, piper Miffy.

– Varför skulle nån prinsessa alls knipa Jesusbarnet
? undrar Doris storasystersträngt. Var står det riktigt att prinsessorna knips?

Miffy rycker nonchalant på axlarna och skrapar lite med foten.

Det var ju bara ett exempel, säger hon. Faktiskt.

– Akta dig så att inte herden kommer och tar dig, säger Doris strängt. Så går det om man knips!

– Jo
! säger Gysa. Polisherden kommer och lyser med ficklampan om man kniper Jesusbarnet, så är det! Han nickar ivrigt.

– Nähä, piper Miffy upprört, för om jag är prinsessa så är min pappa Kungen och då kommer han och kastar hela herden i fängelse om han kommer och lyser och morrar och har sig!

Alla tystnar och begrundar detta en
lång stund.

– Ja, så kanske det är,
säger Gysa. Det verkar logiskt, medger han och ser ängsligt snopen ut.

Alla vänder sig till Muminmamman för att höra hennes åsikt i frågan, men hon har plötsligt försvunnit
.

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!