19

– Jag kan inte komma över att den var av plast! säger Doris förnärmat och för säkert hundrade gången när de hoppar av bussen vid Åbo busstation.

Inte Gysa heller. Det går kalla kårar längs hans ryggrad när han tänker på den livlösa tomten som bara tittade oseende på dem med sina kalla plastiga ögon. Gysa känner plötsligt en intensiv saknad efter den riktiga tomten med de varma, snälla ögon, skägget med risgrynsgrötsrester i och det bullriga skrattet. Han blinkar tillbaka en liten förarglig tår. Undrar om det alls kommer att dyka upp nån Tomte till jul om julstämningen inte hittas?, tänker han. Den enda Tomte som kommer att finns tänker sitta där och flina alldeles stelt och se ut som om han när som helst kommer att äta upp alla barnen och alla smågrisarna?

– ¨Men tänk att man kan få för sig att LURAS om en sån sak som Tomten? Undra på sen om julstämningen antagligen ligger och trycker under nån stubbe och aldrig mer kommer fram om det ska vara på det viset!

– Och så renarna också! Hur kan man ha renar i plast, som inte är riktiga? Renar som inte ens kan prata?! Renar är ju djur, de kan väl inte vara på låtsas? Doris är mycket upprörd över detta oerhörda tilltag.

Gysa skakar oförstående på huvudet. Trots att de båda har stor erfarenhet av julmysterier av alla de slag så har ingen av dem har någonsin varit med om något så konstigt som det som de nyss upplevt. Tomtar och renar av hårdplast!

På en bänk inne i väntesalen sitter en kort och lite rund Pappa med hög hatt och tilltufsad värdighet. Ham tvinnar nervöst på sin gråsolkiga svanstipp och ser mycket ensam och kvarglömd ut, som något som suttit där så länge att han inte längre riktigt minns vart han var på väg och varför.

 När Doris och Gysa får syn på honom stannar både plötsligt upp. Det något mycket bekant och familjärt över hela den lilla uppenbarelse. De tittar förvånat på varandra och sedan stirrar de storögt på pappan igen.

– Jaha, vad tror du om honom då? Vad gör han här? Är det verkligen han, riktigt på riktigt, eller är han också bara på låtsas och ditsatt för att luras?, undrar Doris skeptiskt.  

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!