14

Bara idioter går på räddningsexpedition utan morötter, muttrar Miffy irriterat.

– Och hundar!, inflikar Ernst glatt, vi gillar inte morötter nåt skilt.

– Ja, det var ju det jag sa. Samma sak!

Miffy är stressad. Det är inte bara dumt att vara i farten utan minsta lilla tillstymmelse till mat, det är också extra ansträngande att vara på expedition med någon som bara är dumglad och pigg och flåsar en i örat hela tiden, förutom när han är upptagen med att käka kritor. Gud, vad det är JOBBIGT att vara storsyster, tänker Miffy medan hon drar den vilt stretande Ernst efter sig.  

– Så här är det..., förklarar Miffy vant, jag utgår från att vi vilsnar oss. Det gör vi jämt. Men innan vi alldeles hamnar i Lappland skulle det vara bra om vi hittar hem till vårt gamla ställe och kan hämta den där eländiga julstämningen och fråga om de kan låna oss en säck morötter eller helst två, sen kan vi vilsna oss bäst vi vill och så får nån annan söka upp oss. Man kan inte ens begära att vi ska göra allt alldeles själva.

Ernst nickar instämmande. Det kan man verkligen inte begära. För Ernst är allt det här julfirandet något mycket nytt och exotiskt. Han kan inte minnas att han nånsin har varit med om det förr. Han minns överhuvudtaget väldigt lite av sina gamla människor: de där hemska som sålde honom på loppis för 2 euro...! Men eftersom julen och julstämning verkar vara så väldigt viktigt för alla andra så hjälper han gärna till. Han är ju trots allt en hund. Lydigt travar han på efter Miffy som försöker se van ut och som om hon visste vart de var på väg.

***

Hemma i radhuset håller Gysa och Doris krigsråd. Som de ser det så har de två alternativ: a) hämta hem Miffy och Ernst och ta julstämningen också när de ändå är i farten och stolt och segervisst återvända hem som evigt hyllade hjältar eller b) låta alla dumma smådjur vilsnas och svälta ihjäl när de ändå bara är olydiga och smiter fast man SAGT att de inte får, och förresten så finns det ändå ingen stämning som man kan hämta sådär bara?

Ett inte alldeles lätt val, alltså.

Hittills har vardera förslaget fått varsin röst och hela krigsrådet stampar för närvarande lite på stället då medlemmarna sitter i varsitt hörn och tjurar.
 

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!