3

...Och så finns det de som visserligen älskar julen men som samtidigt alltid blir lite ängsliga så här års.

Det här är Doris. Doris är fyra år och hennes favoritfärg är rosa. Hon gillar fina kläder, tårta, somrar då det är varmt och man kan simma och plaska i det stora havet, men allra mest tycker hon om när det börjar bli jul. Det gör alla småtjejer.

Alla har jättemycket att göra före jul, man måste dricka varm glögg och spotta skrynkliga små russin och se om det går att stoppa mandlar i eluttagen och skriva sin julklappsönskelista och sudda och hämta nytt papper när man suddat sönder den första listan och det är jättebråttomt mest hela tiden, i synnerhet om man är Doris. I tre år nu har Doris blivit tvungen att nästan helt på egen hand se till att det har blivit jul. Det har varit problem med julklappslistor och smågrisar som har kommit bort och snö i mössan och förfrusna sladdrig morotsstumpar och Doris vet inte vad. Hon suckar för sig själv och skakar på huvudet: men i år ska nog allt gå bra. Tomten kommer att sköta allt och Doris ska bara vara hemma och ta det lugnt och vinka glatt när småtomtarna kommer för att kontrollera att alla är snälla och kommer att få paket. Doris är snällast i världen och dessutom är hon bra kompis med tomten, så hon är inte speciellt orolig för den saken.

Bara nu Gysa och Miffy och alla andra dumma småungar hålls hemma i år så hon slipper jaga dem runt Lappland och Tyskland och Doris vet inte vilka alla olika land hon har varit i. Men i år ska det bli annorlunda, bestämmer Doris, jag är stor nu och i år ska jag bara vara hemma hela december ända tills vi åker med bilen till Mommos.

- Oj så tokigt, här får man ju inte klicka än!