18

Gysa funderar över vad det var för en konstig lite flicka och om månne var en sån som är farlig för grisar eller inte, och om han borde vänta eller smita nu medan han ännu hinner? Han beslutar sig för att det nog ändå är säkrast och ska börja studsa vidare ut i världen när han märker att det inte går för att en liten tomte med stor röd mössa står och blockerar hans väg!

- Hej, ligger du här nu, undrar den lilla tomten och lyser upp.

Värst vad alla var intresserade nu då, tänker Gysa för sig själv, men han säger inget utan nickar bara.

- Konstigt, fortsätter tomten fundersamt, jag tycker precis att vi såg dig därborta vid domkyrkan för bara en liten stund sedan. Då låg du där, och nu ligger du här. Det är lite konstigt... Det gör förstås ingenting, men ser du, det är mitt område det här så jag borde hålla reda på de här sakerna – var folk är och om dom är snälla och allt det där – du vet... Tomten skakar på huvudet och förstår verkligen ingenting. Konstigt, muttrar han igen.

Gysa medger att det låter konstigt, men på något vis fascinerande ändå, och de diskuterar saken en lång stund utan att bli klokare alls.  Och eftersom Gysa ännu inte vet var moster bor så beslutar han sig för att först dunsa iväg i den riktning dit tomten pekade för att ta sig en titt på sig själv. På huvudet har han nu en fin röd mössa, som tomten gav honom för att han såg så kall ut.

-Ye-esbox, tänker Gysa lyckligt, min första egna julklapp! Kanske det inte är så dumt med jul i alla fall, förutom då det där skinkätandet...

- FUSK! säger doris