2

Medan advent kanske är en stressig och jäktig tid för vissa, så är den desto mer vilsam för andra. Möbler och sängkläder är dammade, huset är sopat och tillbommat, vardagsrumsklockan är uppdragen en sista gång och båten är upptagen och övertäckt. Det sista hon gjorde innan hon gick och lade sig var att placera fram nötter, frön, en geishapralin och en liten bit camembert är framlagda för att musen som bor under farstun ska kunna fira en riktig jul.

Det är ännu inte så isande kallt som det kan bli under vissa januarinätter, den gnagande och oroliga februarihungern är långt borta och den värmande marssolen är ännu mer avlägsen. December är perfekt! Sammetsmörk och sval och alla Muminmagar är fulla av tallbarr och plättar med blåbärssylt. Och när ingen såg smög Muminmamman dessutom ner ett par extra kanelskorpor och en burk inlagda kapris i handväskan. Utifall att det skulle behövas.

För trots att det är Muminpappan som var stolt scoutledare i sin ungdoms dagar och som planerar minutiöst inför varje kometnedfall och apokalyps, så är det ändå Mamman som alla vänder sig till vid vardagligare katastrofer, såsom stukade svansar, sönderslagna knän och hastigt påkommen vinterhunger.

- SKÄMS PÅ DEJ! DU FUSKAR JU!